Ayurveda in de lente

Ayurveda in de lente

Je voelt het al. Het zonnetje straalt al weer wat warmer en je hoort de vogeltjes weer fluiten. Het is langer licht. De lente staat op de stoep.  De sneeuw en het ijs gaat smelten en de rivieren stromen vol met al dit extra water. Dit gebeurt ook bij ons van binnen in het lichaam. Volgens de Ayurveda is elke wisseling van het seizoen een delicate tijd. Een periode waarin we extra aandacht geven aan levensstijl en voeding om dit in goede banen te leiden. Anders krijgen we last van die typische ‘lenteklachten’ zoals de voorjaarsmoeheid, hooikoorts. Zoals bij elke wisseling van de seizoenen vermindert de immuniteit en zijn we vatbaarder voor ziekten. Om dit te voorkomen is het handig wat meer van deze natuurlijke processen af te weten.

De ayurveda, wat letterlijk de wetenschap van het leven betekent, is een eeuwenoude holistische geneeskunde uit het oude India. Ayurveda ziet het lichaam en de geest en de balans daartussen als een weerspiegeling van de omgeving, van de natuur.
De natuur is een expressie van de 5 groten elementen. Dit zijn ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Ook het menselijk lichaam is een expressie van deze elementen en de kwantiteit en specifieke kwaliteiten van deze elementen maken elk persoon erg uniek. Volgens ayurveda zijn er 3 constitutie typen Vata (ruimte en lucht), Pitta (vuur en water) en Kapha (water en aarde). Als de elementen met haar functies en kwaliteiten beter begrijpt, geeft dit meer inzicht in jouw eigen specifieke constitutie en welke levensstijl en voeding hier bij passen om zoveel mogelijk in balans te blijven. Ayurveda betekent leven in harmonie met de natuur.
De lente is de tijd van Kapha, een combinatie van de elementen water en aarde. Kapha is verantwoordelijk voor de structuur en opbouw van het lichaam. Emotioneel zorgt het voor liefde, compassie maar ook lethargie en depressie. De kwaliteiten van Kapha zijn zwaar, langzaam, koel, statisch en ondoorzichtig. Dit betekent dat deze kwaliteiten stijgen in de lente en de natuur geeft ons precies het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld de jonge bladgroenten, erwtjes en kiemen. Om het koele, zware, langzame van Kapha te balanceren kan je dit eten. Gebruik ook pittige verwarmende specerijen zoals gember, mosterdzaadjes en noodmuskaat om de spijsvertering en doorstroming te bevorderen. Het is ook de tijd om wat meer in beweging te komen en op deze manier de winter van je af te schudden.

Op zaterdagmiddag 24 maart geeft Kirsten Drooger (ayurvedisch practitioner and yogadocent) een workshop “Ayurveda in de lente” In deze workshop leer je meer over de basisprincipes van ayurveda en waarom het zo belangrijk is om te leven volgens de seizoenen. We gaan dieper in op lente met de daarbij behorende voedings- en levensstijladviezen. Daarna komen we in beweging en sluiten we de workshop af met een yogapractice om de winter van ons af te schudden.

YogaToday
info@yogatoday.nl