Echt aarden met buiten yoga!

Echt aarden met buiten yoga!

Aarden; contact maken met de aarde. In de yogalessen proberen we altijd die verbinding te maken, te ervaren. En hopelijk nemen we de ervaring van die verbinding met de aarde mee in ons dagelijks leven.

< Het wordt al langer licht! Nu midden in de winter èn bezitter van een Blog op onze nieuwe website -waar wat op moet staan- zoeken we wat eerder geschreven artikelen op met ervaringen waar we niet op kunnen wachten! Lees mee en kijk mee uit naar straks heerlijk buiten!!! Blog Isolde op buitenyoga.nl juni 2016> >

“Aarden; contact maken met de aarde. In de yogalessen proberen we altijd die verbinding te maken, te ervaren. En hopelijk nemen we de ervaring van die verbinding met de aarde mee in ons dagelijks leven. Ik zeg hopelijk, want ik weet zelf maar al te goed hoe vaak ik zelf merk dat ik alleen maar hoog met mijn energie in lichaam en dus ook hoofd zit.

Dat heb ik minder als ik op mijn bloten voeten loop heb ik gemerkt. De diversiteit van de ondergrond die ik met blote voeten direct aanraak brengt mijn aandacht naar beneden, naar de aarde. Op de momenten dat ik daar opeens bewust van ben ontspan ik nog meer en komt er een spontane glimlach op mijn gezicht. En denk ik er ook aan –zeker als ik buiten ben- om even goed adem te halen, ik verdiep m’n adem en geniet! De elementen aarde en lucht brengen me direct weer diep in contact met mijzelf.

Buiten yoga doen kan een manier zijn om makkelijker ‘‘het aarden” te ervaren. In je yoga-practise ben je aandachtiger dan als je zomaar rondloopt.  Doe die practise eens zonder mat of handdoek en voel heel bewust met je voetzolen de aarde in al haar volheid: haar vormen, temperaturen, hard en zachtheid. Ervaar hoe de bodem onder je bij iedere beweging/houding veranderd. En laat moeder aarde al die plaatsen van je voetzolen -waar je hele lichaam is vertegenwoordigt- masseren en je energie stromen.

Deze ervaring van intens aanwezig zijn in je voeten kan helpen in dagelijks leven om meer ‘te aarden’. Deze herinnering oproepen brengt je er al naar toe.

Trouwens, om praktisch te zijn: je (sticky)mat kan zich makkelijk opvouwen of opkrullen door een oneffen ondergrond. Ook wordt ie sneller vies. Vooral zand hecht zich flink. Zelf heb ik een fijne oude yogamat speciaal voor buiten voor als de ondergrond hardheden heeft. Voor veel mensen is vaak een grote handoek prettiger als je dan toch ergens op wilt staan. Maar als het even kan …. voetjes direct op de grond en genieten maar!

Tip: Als je geen yogales aan het water hebt, neem wat natte tissues mee om je voeten schoon te maken als je daarna je schoenen weer wilt dragen. Of ga een dagje barefoot 🙂

Foto genomen aan de Vecht op Bastion de Nieuwe Achtkant, Fort Ossenmarkt.

User Avatar
Isolde Zandee
info@yogatoday.nl