Hatha Yoga: lichaam en adem beheersen, evenwicht herstellen en behouden

Hatha Yoga is de basis van alle fysieke yogavormen die er inmiddels bestaan. Iedere docent geeft deze lessen op zijn of haar eigen unieke wijze.
Tijdens asana’s (houdingen) en pranayama’s (ademtechnieken) observeer je aandachtig wat er in het lichaam gebeurt en word je gewaar van je eigen mogelijkheden en beperkingen. Je lichaamsbewustzijn groeit. Door bewust je adem te volgen ervaar je ruimte en leer je hoe je onnodige (spier)spanningen kunt loslaten. Soms houden we een asana langer vast en geven ruimte aan stilte in de poses zodat lichaam en geest de kans krijgen zich over te geven. Zachtheid en ontspanning kunnen dan ontstaan. Prettige bijwerkingen van de asana’s zijn dat je steeds soepeler en krachtiger in lichaam en geest wordt. Iedere les wordt afgesloten met een liggende ontspanning (savasana).

Hatha Yoga Intens

De meeste lessen Hatha Yoga bij Yogatoday zijn mild van opzet. De lessen Hatha Yoga Intens zijn zoals de naam al zegt fysiek wat intenser.

Beide lesvormen zijn geschikt en interessant voor beginners en gevorderde yogi’s. Het is zeker interessant de verschillen in lesaanpak per docent te ervaren.