Roll, Stretch & Release yoga: flexibiliteit en loslaten van spanning

Roll, Stretch & Release yoga is les waarin we de fascia soepel maken en houden. Soepel in je vel zitten heeft alles te maken met je fascia soepel houden. Dat doen je in deze les met een combinatie van yin houdingen (stretches) en massages. Gericht op zelfheling, flexibiliteit, loslaten van spanningen en pijn, loslaten ook van emotionele energie die allerlei ongemakken met zich mee kan brengen. We gebruiken veel hulpmiddelen zoals ballen, foamrollers en yogablokken om in de diepere lagen van de spieren en de fascia (bindweefsel) spanning weg te werken. Het is dus niet enkel ons spierweefsel, maar ook de fascia die stramheid, spanning en pijn kan veroorzaken. Vaak veroorzaakt door emotionele trauma’s, blessures, oververmoeidheid van de spieren, verkeerde houding, gebrek aan lichaamsbeweging of eenzijdig bewegen, etc.

Over fascia

Fascia houdt onder andere in je lichaam alles op z’n plek in je lichaam, het omhult en en vormt ook de structuur van al je organen, botten, spieren en zenuwvezels. In de nieuwe anatomie spreken niet meer over afzonderlijke spieren maar over de hele keten van spieren, pezen en gewrichten. Fascia verbindt deze. Fascia is er in verschillende vormen. Collageen en bindweefsel zijn een onderdeel van fascia.

Een pijnlijke rug of stijve ledematen werden voorheen altijd toegeschreven aan de spieren of gewrichten, terwijl  fascia ook de boosdoener kan zijn. Fascia rekt mee met al je bewegingen en als jij niet zoveel stretcht of beweegt, wordt fascia kleverig en strak, wat je mobiliteit beperkt en knopen en pijnlijke plekken veroorzaakt. Heel mild kan je dit bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan merken; dan ben je altijd stijver na een nacht nauwelijks bewegen. Door beweging, massage wordt fascia weer soepel omdat we de hydratatie ervan stimuleren. Over fascia is nog heel veel meer te vertellen.

De lessen zijn voor iedereen geschikt.

Op vrijdag hebben we een combinatie les van Pilates & Fascia Stretch. Fascia Stretch ligt in dezelfde lijn als de Roll, Stretch & Release