Na mij eerste klankbad het diepe in

Na mij eerste klankbad het diepe in

Hoe klanken je kunnen openen

Een hap lucht en ogen dicht. Langzaam komen de tonen. Nog wat onzeker en stabiel. Iets meer druk en kracht, vollere klank. De zenuwen gieren door mijn lijf. Kan ik dit wel, gaat het lukken en wat zullen ze er van vinden?” 

– Wat vooraf ging –
Het is vrijdagavond 2 maart 2018. Vandaag mag ik voor het eerst een gongbad/klankbad gaan ervaren. Al meerdere keren had ik hier over gelezen en gehoord, en mezelf voorgenomen om dit een keer te gaan beleven, maar het was er nog niet van gekomen.

Als afgestudeerd muziektherapeute en musicus (dwarsfluitiste) ben ik bekend met klank, harmonie, resonantie en de effecten hiervan op lichaam en geest (aan dit laatste aspect is zelfs mijn afstudeer project geweid).

Muziek, klank en tonen bestaan niet uit domweg 1 soort geluid. Ze zijn een samensmelting van meerdere tonen. Dit onderscheid is echter zo enorm klein dat het voor de meeste mensen niet hoorbaar en/of waarneembaar is. Zo bestaat er zoiets als ‘boventonen’. Dit zijn tonen/klanken die een stuk hoger liggen dan de oorspronkelijke toon die aangeslagen wordt. Deze boventonen zijn niet voor iedereen waarneembaar.

Van mezelf weet ik dat ik deze boventonen wel kan horen en dat maakte dat ik hier tijdens dat gongbad op gefocust raakte. Ondanks dat ik mij voorgenomen had hier juist niet op te letten gebeurde dit toch (iets met die roze olifant?).

Maar goed even voor jullie, wat is nou zo een gongbad/klankbad?
Tijdens een gongbad/klankbad lig je als toeschouwer op de grond (liefst op een matje als de grond hard en koud is) met een dekentje en andere materialen om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Zo ontspannen mogelijk.

Door musicus wordt er muziek gemaakt. Bij de meeste concerten zijn dit liederen of muziekstukken van (on)bekende componisten, maar van dit concert is er geen vaste compositie. Er wordt gespeeld op intuïtie en op basis van de energie die zich voelbaar maakt in de zaal. 

De instrumenten die tijdens dit gongbad/klankbad gebruik wordt zijn:
• Diverse gongs (grote en kleine)
• Klankschalen (zowel van gietijzer als van kristal)
• Andere kleine klank instrumenten

De klanken van de verschillende instrumenten komen samen en dringen door in het lichaam. Elk lichaam heeft zijn eigen resonantie en frequentie. Dit zorgt er dan ook voor dat verschillende klanken bij iedereen verschillend binnen komen.
Doordat de resonantie van het instrument overeenkomt met de frequentie van het lichaam ontstaat er rust en ontspanning in lichaam en geest! Vooral deze laatste is iets bijzonders. De ontspanning van de geest zorgt ervoor dat het denken even stopt, er is even helemaal niets. 
Het concert zelf duurde ongeveer anderhalf uur, maar voor mijn gevoel waren we pas 20-30 minuten bezig. Er ontbraken stukken van tijd. Ik weet dat ik niet in slaap ben gevallen, ik was er echt bij, was mijn denken stil en zette dat de tijd in een andere dimensie? Ik weet het niet maar het was een bijzondere gewaarwording.

Vanuit mijn opleiding ben ik bekend met “improvisatie”. Spelen zonder van te voren vastgelegde afspraken. Maar in mijn dagelijks werk pas ik dit niet toe. Doordat het zo niet tastbaar is, ik moet loslaten en vertrouwen op wat is, durfde ik die sprong niet te nemen.
Iets in dit klankbad heeft mij getriggerd om het toch te gaan proberen. “Wat kan er mis gaan? Alles komt en gaat en er is geen goed of fout. Maar kan ik dat, muziek loslaten, een vertrouwd pad verlaten en klank in het moment uit mij en mijn instrument laten ontstaan?” 

– Het moment van de waarheid – 
Woensdagmiddag, het is tijd voor de eindontspanning van de Kinder Aerial Yoga. De kinderen liggen in hun doek en mijn dwarsfluit ligt voor mij. Het koude metaal is voelbaar in mijn handen, mijn hart bonst in mijn keel. Durf ik dit? Kan ik dit? Wat nou als het niet lukt? Mijn mond gaat naar de dwarsfluit en langzaam blaas ik de warme lucht in de fluit. Het eerste geluid. Niet nadenken, vingers op de kleppen en blazen. De eerste klanken zijn hoorbaar en onmiddellijk steken er 12 kinderkoppies uit de doeken. Ze blijven stil luisteren en ik ga verder. Stukje bij beetje verdwijnt de spanning en komt er ruimte voor warmte en dankbaarheid. Toon na toon kwam uit mijn fluit en voor ik het wist was de tijd voorbij. De kinderen waren stil en verbaasd. De meeste hadden nog nooit een dwarsfluit gezien laat staan gehoord. Het geluid vonden ze erg mooi.

YogaToday en Spirit Connection, bedankt voor deze mooie ervaring en les. Ik hoop vaker mijn fluit te gaan gebruiken in de lessen en te kunnen spelen zonder bladmuziek.

User Avatar
Isolde Zandee
info@yogatoday.nl