Vanwege de pandemie waren veel lessen al opgenomen en beschikbaar voor klanten, maar ze wilde dat ook iedere Weesper thuis mee zou kunnen doen. Isolde: “Misschien vinden mensen het eng om in een groep yoga te doen, of hebben ze er geen geld voor. Omdat we zoveel mooie online lessen hadden, en ik steeds meer nieuws zag over mentaal welzijn tijdens de pandemie, wilde ik ook wat bijdragen. Mentale welzijn heeft natuurlijk alles te maken met stress. En nu mensen veel thuis zitten, hebben ze vaak geen uitlaatklep.”

Klaar voor nop

Met de gratis lessen kan iemand die thuis yoga, pilates of Qigong wil doen al een heel eind komen. Omdat de basis van veel lessen hetzelfde is, kan iemand aan de gratis lessen al genoeg hebben. Ongeacht niveau, iedereen kan meedoen. “Het is wel verstandig om met de rustige lessen te beginnen voordat je aan de intensievere lessen begint. Als iemand een bepaalde blessure heeft, dan nodigen we ze wel uit om ons even te bellen. Dan kunnen wij helpen met de juiste leskeuze. Ook met de gratis lessen.”

Natuurlijk is het ook een goede manier om potentiële leerlingen kennis te laten maken met het aanbod van de studio. “Als iemand even kennis wilt maken met ons kan je ook zo alvast naar de lessen kijken. Maar ik heb het vooral gedaan voor de mensen die misschien een financiële drempel hebben, of die het lastig vinden om met yoga te beginnen.”

Routine

Zandee merkt dat de stap om ook daadwerkelijk naar een les toe te gaan, voor veel mensen nog lastig is. “Er zijn zoveel leerlingen die me vertellen dat ze het al jaren van plan zijn, en het jammer vinden dat ze die stap niet al veel eerder hebben gemaakt. Het heeft ook met routine te maken. Het kan lastig zijn om je gewoontes te veranderen. Maar als je een paar keer gaat, dan komt het in je routine en wordt het steeds makkelijker. Natuurlijk kost het tijd, maar uiteindelijk levert het je ook wat op.”

‘Ik besloot mijn vak ervan te maken, want ik wilde dit delen met anderen’

Yoga heeft Zandee door een zware periode in haar leven geholpen. Ze hoopt dat ze dat nu ook voor Weespers kan doen. “Ik had een burn-out en ging van alles mankeren. Ik ontdekte dat ik onnodig in mijn ziekte en problemen bleef hangen. Door yoga leerde ik ontzettend goed mijn eigen gebruiksaanwijzing. Gaandeweg werd ik weer krachtig en sterk, en kon ik me ook weer ontspannen. Ik heb toen besloten mijn vak ervan te maken, want ik wilde dit delen met anderen.”

Nu helpt yoga haar ook de pandemie door. “Als ik fysiek ongemak voel, dan doe ik mijn oefeningen. Als de mentale druk te groot is, dan ga ik een extra les doen of mediteren. Er zijn zoveel dingen om ons heen die aandacht vragen en waar je eigenlijk onvrijwillig aandacht aan geeft. Door even bewust met jezelf bezig te zijn, ben je echt even in het nu. Er ontstaat rust en ruimte.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Door de pandemie moet de studio wel even de broekriem aanhalen. Tijdens de eerste golf moesten veel leerlingen, veelal zelfstandig ondernemer, stoppen. Tijdens de tweede golf kwamen er wel weer veel leerlingen bij, maar de harde lockdown weegt zwaar op de studio. Workshops en opleidingen waren een grote inkomstenbron, en die is nu weggevallen. “Onze vaste groep leerlingen die het oude tarief betaalden, moest ik op een gegeven moment toch wel vragen of zij het nieuwe tarief zouden kunnen betalen. Dat heeft iedereen vol liefde gedaan. Dus zo proberen we het vol te houden. Maar als iemand het niet kan betalen, dan komen we daar ook met een oplossing voor. We hebben bijvoorbeeld mensen die voor het lesgeld rond de studio helpen, of wat later betalen. Dat wil ik blijven doen zolang het kan”

 ’Ik wil gewoon zoveel mogelijk doen om mensen op die mat te krijgen’

“Ik kan al mijn docenten nog hun lessen laten geven. Ik wil zowel de docenten en leerlingen continuïteit geven. Ik vind dat ook mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik wil zoveel mogelijk bieden naar alle leerlingen die zo graag yoga doen. Momenteel kunnen leerlingen ook de materialen bij ons lenen. We werken met vrij veel specialistische spullen, dus die hoeven ze dan zelf niet aan te schaffen. Ik wil gewoon zoveel mogelijk doen om mensen op die mat te krijgen.”

Anderhalvemetersamenleving

Voorlopig zullen alle lessen nog online blijven. “We blijven zeker tijdens de gehele pandemie al onze lessen ook online aanbieden. Ik merk dat veel leerlingen hun lessen voorlopig het liefst online volgen, dus dat blijven we doen. Ik hoop dat we weer snel naar de anderhalvemetersamenleving gaan, want dan gaan wij het wel redden. En met het on demand gaan we ook na de pandemie zeker verder. Daar hebben we echt leuke filmpjes voor opgenomen.”

Zandee kijkt in ieder geval uit naar de jaarwisseling. “In januari zie je dat mensen toch het goede voornemen hebben om wat beter voor zichzelf te zorgen. Ik hoop dat we met het nieuwe jaar meer nieuwe leerlingen gaan zien. Ook als we nog niet open mogen.”