Op reis zonder plannen en verwachtingen

YogaToday Weesp

Op reis zonder plannen en verwachtingen

Mijn stressniveau was hoog voor de vakantie, maar die stress zou ik tijdens de vakantie wel even transformeren in nieuwe energie. Dus nog even snel voor vertrek de schouders onder een nieuwe locatie van onze yogaschool, een nieuw lesseizoen plannen en een website die vrolijk crashte. Sri Lanka lachte me vanaf het beeldscherm gelukkig steeds geruststellend toe met tropische stranden, mangroves, jungles, eeuwenoude tempels en yoga.

De verborgen schatten van Sri Lanka


Onder India ligt het weelderig groene eiland Sri Lanka, omringd door betoverende zandstranden en gelardeerd met boeddhistische en hindoeïstische invloeden. Isolde reist er, aanvankelijk vol verwachting, met haar partner heen en schreef een filosofisch reisverslag.  (Gepubliceerd Yoga International  mei/juni 2018 pdf: Verborgen Schatten).

Niet oordelen
En daar zit ik dan aan de oploskoffie, in een foeilelijk wegrestaurant in gesprek met onze Sri Lankaanse taxichauffeur. Op het vliegveld bood hij aan ons in twee uur naar het zuiden te rijden. Dat hadden we wel verdiend in plaats van nog zes en een half uur opeengepakt in een trein tussen de mensen te zitten. We zijn bekaf. In het vliegtuig zaten we tussen de huilende baby’s. Baby’s mogen natuurlijk huilen, en al gaat ‘niet-oordelen’ mij redelijk goed af, ik kon niet slapen, en dat viel toch niet mee. Mijn echtgenoot en fotograaf Herman is ook aan vakantie toe. Hij oefent niet in ‘niet-oordelen’ en  staart geïrriteerd naar de enige mensen in deze aircobubbel: een jong gezin, weer met baby’s.

Mijn stijve reislichaam en volle hoofd zeuren om yoga. ‘Sir, do Sri Lankan people practise yoga?’ Vraag ik de chauffeur. Hij kijkt me vreemd aan. Misschien spreek ik het verkeerd uit. ‘Yoga?’‘No miss, yoga is only for tourists.’ Ik check of we het echt over hetzelfde hebben. Sri Lanka is toch ‘klein India’? De yogatraditie heeft hier toch wortel geschoten? Hanuman [red: zie onderaan] sprong toch zo van India over de oceaan naar Sri Lanka? Nee, in Sri Lanka is er alleen toeristenyogadus. Niet-oordelend heb ik daar natuurlijk geen moeite mee…

Verwachtingen en inzicht
Mijn reisvoorbereiding is altijd nul. Herman maakt de plannen en laat mij af en toe plekken zien waar we naar toe gaan. Mijn oog gaat dan vooral naar natuurplaatjes, prachtige tempels en mensen die yoga doen. In mijn hoofd ontstond zo voor vertrek het beeld van ervaren wijze Sri Lankaanse yogaleraren op authentieke locaties. Echte yogalessen in een bakermat van yoga.
Maar nee dus. En daar zit je dan – inmiddels weer achterin een taxi – met je verwachtingen.
Een andere filosofische beoefening van mij is ‘geen verwachtingen’ hebben. Want dan raak je niet teleurgesteld en heb je dus minder ‘onnodig lijden’ in je leven. Maar de eerste emoties beginnen toch op te spelen. Ik had wél verwachtingen en daar kwam nu niets van terecht. Geen goeroes helaas deze vakantie.

FOMO versus JOMO
Ik zie mijzelf  twintig jaar geleden door India reizen, zwetend in de bus en met hordes toeristen op de must see & doplekken. Ik had een prima baan  waardoor ik verre reizen kon maken om de schatten van de wereld te zien. Ultiem geluk want stel je voor dat je iets mist! Na ruim tien jaar zo up tempoleven was ik kapot. Ik was leeg, had pijn, sliep niet en miste daardoor juist alles, want ik kon niets meer. Burn-outellende. Tot ik op een dag, diep in dat dal, opmerkte dat ik me ontzettend tevreden voelde. Vogels in de tuin zongen de mooiste liederen, wolken in de lucht hadden de prachtigste vormen en kleuren. Ik voelde intense vreugde in mijn hart bij zulke ‘kleine’ grootse dingen direct onder mijn neus. Er ontstond berusting en ik begon te helen.

Nu herken ik nu mijn oude grondpatroon en valkuil. Een boeddhistische leraar zou me later leren over FOMO: Fear of Missing Out. De angst om iets te missen waaraan in feite het afkeuren van jezelf ten grondslag ligt. Maar ik transformeerde naar JOMO: Joy Of Missing Out. Door niet alles te willen, door stil te staan, te verlangzamen, ontsloot zich een ruimte waarin de verborgen schatten van het leven zich aan mij toonden.
Die herinnering maakt dat ik vol vertrouwen en kordaat besluit om nu verder helemaal JOMOte reizen. Sri Lanka: Here we come!

Verborgen schatten in Sri Lanka
Die schatten openbaren zich vanaf dat moment vanzelf aan ons. We blijven een poos in een klein gebied in het zuiden en in het binnenland, wandelen soms alleen maar de hoek om of rijden een half uurtje met de tuktuk waar een chauffeur dan spontaan van alles laat zien. Nergens hordes toeristen, alleen soms een paar Sri Lankanen die meegenieten. Oog in oog staan we met luipaarden, tropische vogels, apen en zelf een reuzeneekhoorn. Tempels zo groot als een voetbalveld of verscholen miniaturen langs de weg of midden in de rivier. We vergapen ons aan de eeuwenoude, in rotsen uitgehakte staande boeddha’s: de hoogste van de wereld. Kreten van pauwen, geur van thee en curry én … ik geniet toch van yoga! Mijn eigen practise op het strand, aan de rand van rijstvelden, op theeplantages en onder wuivende eucalyptusbomen. En onverwacht krijg ik zelfs toch nog les van een authentieke Sri Lankaanse wijze yogi.

We komen voldaan door alle beelden en ervaringen geheel uitgerust terug, en met enorme zin om alles thuis weer op te pakken. Wat een rijkdom!

Tip: Is het een idee om zelf ook eens een tijdje minder te plannen en je te laten verrassen door wat op je pad komt? Met deze oefening zal je merken dat je steeds helderder gaat waarnemen en misschien ontvang je met die open armen wel een schat.

Nog over Apengod Hanuman
In yogaland kennen we Hanumanasana; een houding die is genoemd naar de geliefde apengod Hanuman, zoon van de Wind. Hij kon alles, maar was dat vergeten. Zijn toewijding aan zijn vriend Ram – wiens vrouw Sita gevangen zat op het eiland Sri Lanka – bracht hem voor onmogelijke opgaven. Door zijn liefde en vertrouwen maakte hij diep in zijn hart contact met zijn goddelijkheid. Zo kon hij een sprong over de oceaan maken van India naar Sri Lanka met een voet ver naar voren en de andere ver naar achteren: de volledige spagaat, een enorme uitdaging voor de meeste yogabeoefenaars.

YogaToday
info@yogatoday.nl