Stop Puppie Yoga | Ban Puppy Yoga

Yoga en pilates met puppy’s is een nieuwe hype in Nederland en helaas ook wereldwijd. Deskundigen maken zich grote zorgen. De puppies komen in situaties waarin ze zich overweldigd voelen, bang zijn en hun 20 uur slaap missen! Professioneel toezicht ontbreekt: de puppies worden telkens opgepakt voor selfies, spelen, etc.
De puppies werken les na les door, als de ene lesgroep deelnemers gaat, staat de andere groep al voor de deur. De puppies werken een hele dag en soms wel 2 dagen.

Het is belangrijk dat jonge hondjes goed gesocialiseerd worden. Ze helemaal alleen in een kamer vol vreemden plaatsen is daarvoor niet genoeg. Als puppies in situaties komen waarin ze zich overweldigd en bang voelen, kunnen ze zelfs gedragsproblemen krijgen. Daarnaast zijn er andere zorgen over het welzijn van de puppies en waar de puppies vandaan komen (vaak via Marktplaats!). Ook de moederhonden krijgen veel stress.
Als YogaToday zien wij – en wij niet alleen wij natuurlijk – yoga met puppies als een puur commerciële trend die niets te maken heeft met yoga.
(Toch? Lesprijzen rond de € 40/45 voor een uur/vijf kwartier groep na groep, een heel weekend lang!)

En, niet onbelangrijk: Yoga met Puppies op deze wijze druist volkomen in tegen de yoga filosofie, je kunt dit eigenlijk geen yoga noemen!
onderdaan de pagina kan je dit a.d.h. de yamas en niyamas lezen en over hoe het zit met Yoga en Activisme.
Op deze pagina meer informatie en wat  jij kunt doen.

Heb je weinig tijd?

Wat willen we?

 • Een beweging helpen op gang brengen zodat deze lessen stoppen, of dat de omstandigheden voor de puppies dusdanig verbeterd worden dat hun welzijn en toekomst niet geschaad worden.
 • Yogadocenten oproepen zich niet voor deze lessen te laten lenen en de yogafilosofie te respecteren waar yoga met puppies volledig tegenin druist.
 • Helpen het besef te vergroten bij (potinetiele) deelnemers die zich van geen kwaad bewust zijn: dat puppies geen gebruiksvoorwerpen zijn voor een leuke yogales, en dat zij ervoor kiezen om iets anders leuks te gaan doen.

Wat moet er anders?

Wij willen dat deze lessen stoppen of zodanig worden ingericht dat het welzijn van de puppies is gewaarborgd. Wij willen dat Puppies:

 • zelf kunnen kiezen of ze naar iemand toegaan en niet lukraak worden opgepakt
 • dat puppies zich kunnen terugtrekken als zij dit willen
 • als ze slapen ze laten slapen en niet wakker worden gemaakt
 • hun 20 uur slaap op een dag krijgen en niet wakker gehouden worden in lange werkdagen
 • kunnen drinken als ze willen drinken bij de moeder of grotere puppies bij drinkwater kunnen
 • zich niet angstig en/of overweldigd voelen. Prikkels die die veroorzaken moeten voorkomen worden

En wij willen dat:

 • dat er altijd een deskundige in de les is die op bovenstaande toeziet en ook kan ingrijpen bij ongepast gedrag
 • dat de NWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit/ Ministerie van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) hier scherp op toe gaat zien in Nederland en optreedt bij misstanden (ze beraden zich gelukkig al zeggen ze).
 • dat in andere landen de puppies beter beschermd worden of dat de lessen stoppen

Wat kan jij doen?

Het idee is een kettingreactie starten: vanuit Nederland uitreiken naar internationaal, want yogi’s zijn wereldwijd met velen en overal. Een kleine moeite kan wonderen verrichten.

Dank jullie wel namens de puppies en hun moeders,

Isolde, bel of mail me gerust met vragen of overleg: info@yogatoday.nl / +31 (06 ) 215 72 555

Meer informatie

 • Radar TV reportage gingen undercover >
 • Het Parool: “Amsterdam wil puppy-yoga verbieden: ‘Ik heb hier met afgrijzen naar zitten kijken’ De gemeente Amsterdam zoekt naar een manier om het nu al omstreden fenomeen ‘puppy-yoga’ te verbieden in de stad. ‘Het is echt boosmakend dit. En de eigenaar van de studio is toondoof voor de kritische geluiden.’  Lees hier > 
 • De Telegraaf Dit is weer een toonbeeld van de volstrekte idioterie van onze commerciële welvaartsmaatschappij vol egocentrische Instagrammable welnessweirdo’s. Goed dat tv-programma Radar er aandacht aan heeft besteed. Dit moet stoppen, nu.”  Lees hier > 
 • Dutch News.nl “Puppy yoga relaxes people but stresses dogs, say opponents” Lees hier >
 • Het Parool van 18 maart berichtte over de inval die de NVWA het afgelopen zaterdag bij een van de vestigingen deed. ‘Maandag laat de NVWA weten dat er tijdens de inspectie geen overtredingen zijn geconstateerd op het gebied van dierenwelzijn.“Daarom kunnen we nu niet optreden. Maar wij vinden puppy-yoga niet wenselijk. Dus we kijken naar andere mogelijkheden om hier iets tegen te kunnen doen,” aldus een woordvoerder. Lees hier >
 • Dierenbescherming spreekt zich uit hiertegen: ‘Als je dieren commercieel inzet en er op deze manier geld mee kan verdienen, is er een perverse prikkel om over de grens heen te gaan. In deze specifieke reportage zien we dat ook gebeuren, en dat stemt ons droevig.’ Lees hier > 
 • Vereniging van Yogadocenten VYN“Pootjes van protest, Puppy Yoga onder de loep” Lees hier>