Bijscholing: Basiscursus Meditatieve Eutonie

Laden Workshops

« Alle Workshops

Bijscholing: Basiscursus Meditatieve Eutonie

26 januari om 09:30 - 27 januari om 17:00

Meditatieve Eutonie Etienne Amand

Meditatieve Eutonie is een uiterst behoedzame en meditatieve vorm van lichaamsgericht oefenen, zorgvuldig anatomisch en fysiologisch onderbouwd. Kleine, subtiele oefeningen die resulteren in grote, diep ontspannende en herstellende effecten. Bewust worden van levenskrachtspanning (tonus) staat centraal: EU betekent goed, juist, harmonisch en TONUS is spanning.

De leerinhoud van de basiscursus Meditatieve Eutonie

In deze cursus leer je meditatieve eutonie oefenprincipes kennen. Je leert al voelend specifieke sleuteloefeningen. Je begrijpt en voelt ook beter door de zorgvuldige kennisoverdracht rond anatomie, fysiologiologie, bewegen en de daarmee samenhangende neurologische processen.

“Je leert veel, lange dagen, maar na zo’n een weekend heb je het gevoel of  3 weken vakantie hebt gehad. Het is echt heerlijk, met een aardig groepje zijn we al redelijk verslaafd.” –  Isolde Zandee – Yogadocent

Over Eutonie

Eutonie laat zich lastig beschrijven. Het is iets om te ervaren om de waarde ervan te voelen, begrijpen. Verlangzamen, verstillen, voelen (je grenzen en daarbuiten), alertheid, aanwezigheid, “er zijn”. Je doet kleine, subtiele oefeningen die resulteren in grote, diep ontspannende en herstellende effecten. Je leert ook bewust hoe je precies ligt, zit, staat en loopt en dit vanuit de meest natuurlijke lichaamsspanning doet. Natuurlijk zijn dat eigenlijk automatismen, maar door de lasten en lusten van ons leven is de tonus vaak uit evenwicht geraakt. Eutonie helpt je bij het vinden van die juiste tonus. En als je lichaams- aanspanning en -ontspanning meer in balans zijn heeft dat natuurlijk positief effect op je mind.

Deze basiscursus  is voor iedereen waardevol. Voor Yogadocenten brengt de cursus verdieping in voelen, waarnemen en kennis rond het zenuwstelsel en zeker inspiratie voor nieuwe lesstof!

Module 1: Het fundament aanzetten

Weekend 26 – 27 januari 2019. In module 1 gaat het vooral over het ‘in voelend contact’ er zijn en blijven, ook als er zich verhoogde tegenstanden aandienen, sleutel om vrij en met aangepaste veerkracht tot beweging/handeling te komen.

Het in contact er zijn is uiteraard heel fundamenteel. Wat betekent dit concreet? Hoe is de link met tonusregulatie? Hoe oefen je invloed uit op tonusregulatie?

Op welke manier beïnvloedt een eutonie-oefenhouding het dagelijkse leven gunstig.

Een heel belangrijke houding in dit leerproces is bewustzijn/achtzaamheid ontwikkelen. Waarden zoals, verlangzamen, verstillen, laten geschieden en laten zijn wat is, komen hierbij sterk op de voorgrond. 

De wil, die maakt en realiseert, soms zichzelf dwingend, maakt geleidelijk plaats voor de kracht van de luisterende motiverende wil. Zo kan een ‘als vanzelf ‘ beweging/handeling ontstaan.

Module 2: Het fundament vervolledigen

Weekend 11 – 12 mei 2019. In module 2 van de basiscursus wordt veel aandacht geschonken aan innerlijke dynamiek, namelijk het meer doorlaatbaar worden van de fysieke binnenruimte en het skelet- en beenderbewustzijn. Buigzaamheid, soepelheid, lichtheid en houvast worden hierdoor ondersteund.

Het integreren van een centrale rode draad die door het totale leerproces van de meditatieve eutonie loopt: het innige en onverbreekbare verbond tussen het fysieke en het geestelijke lichaam, wordt in het bewustzijn gebracht.

Meditatieve Eutonie Etienne AmandBijzondere docent

De lessen staan onder bezielde leiding van Etienne Amand (oprichter van de meditatieve eutonie samen met Simon Witvrouw). Etienne komt uit België en de meditatieve eutonie is al ruim 35 jaar zijn lust en zijn leven. Deze bijzondere leraar heeft grote kennis op het gebied van anatomie en fysiologie, bewegen en de daarmee samenhangende neurologische processen. Hij heeft ook nog eens een prachtig en precies taalgebruik. Dat maakt de cursus een extra genoegen om te volgen.

Vervolg, meer verdieping

Voor wie nog meer de diepte wil ingaan, zal Etienne -na de basiscursus van oktober -om de 2-3 maanden een weekend geven in Weesp. Een zevental weekenden die ook los van elkaar gevolgd kunnen worden. Met ieder een ander onderwerp om te verdiepen. Deze data volgen nog.

Praktische informatie

Module 1 Het fundament aanzetten
weekend 26 – 27 januari 2019

Module 2 Het fundament vervolledigen
weekend 11 – 12 mei 2019

 1. Aan deze Basiscursus module  1 + 2  kan iedereen deelnemen.
 2. Lesduur: per dag 6 lesuren plus 1,3 uur pauze
 3. Geen manuals wel gelegenheid schrijven, vragen stellen. Praktijk en theorie.
 4. Locatie:de Synagoge, Nieuwstraat 3, 1381 BB Weesp.
 5. Alle oefenmaterialen zijn aanwezig o.a. grote schapenmatten, props van natuurlijke materialen.
 6. Makkelijk bereikbaar met de trein en 5 minuten lopen vanaf het NS station.
 7. Minimaal 8, maximaal 16 deelnemers
 8. Kosten € 160,-per weekend  (annuleren kan kostenloos tot 14 dagen tevoren, 1 week tevoren 50% van de kosten)
 9. Voor yogadocenten is de cursus door de Nederlandse vereniging voor yodadocenten erkend als bijscholing en levert 24 bijscholingspunten op.
 10. Geef bij je inschrijving aan als je een certificaat wenst te ontvangen.
 11. Kort voorafgaand aan de cursus ontvang je nog een schrijven via Etienne of YogaToday. Hierin staat nog wat praktische informatie.

Docent

Etienne Amand
telefoon: + 32 9 224 03 49
gsm: + 32 476 31 80 62
info@meditatieve-eutonie.be
www.meditatieve-eutonie.be

Gegevens

Begin:
26 januari om 09:30
Einde:
27 januari om 17:00

Locatie

de Synagoge Weesp
Nieuwstraat 3
Weesp, 1381 BB
Telefoon:
06-21572555