Herinrichting Korte Muiderweg Weesp

De petitie pagina heeft een beperkt aantal woorden.
Hier kunnen we vollediger zijn en meer info volgt.

Wij constateren

– Dat er een kapvergunning is aangevraagd voor 57 van de 68 grote bomen aan de korte muiderweg
– Dat de gekapte bomen zullen worden vervangen voor kleinere bomen waardoor veel bomenmassa verloren gaat
– Dat de huidige bomen verwaarloost worden wat ze kwetsbaar maakt
– Dat door het kappen de cultuurhistorische waarde van de weg tussen Muiden en Weesp verloren gaat
– Er aan de oostzijde van de Korte Muiderweg geen bomen zijn voorzien, zoals in het Groenbeheerplan in 2021 is afgesproken.
– Dat het onveilig is voor wandelaars vanwege het smalle voetpad van 90cm
– Dat er te weinig snelheidsbeperkende maatregelen zijn. Dit geeft overlast en verslechterd de luchtkwaliteit. Er is dagelijks intens verkeer over de Korte Muiderweg door lokaal verkeer. Deze verkeersdruk met lokaal verkeer is afgelopen jaren door groei van de nieuwe wijken toegenomen. Bewoners tussen Muiden en weesp verplaatsen zich graag met fiets en auto over de Korte en Lange Muiderweg. En dit zal naar verwachting alleen maar toenemen.
– 2 jaar sluiting van de korte muiderweg teveel overlast zal geven voor omwonenden

Wij verzoeken

– Het vegunningstraject geplande bomenkap direct daartoe uit te stellen en te wijzigen
– Meer van de huidige grote landschapsbepalende bomen en daarmee boommassa behouden.
– Aan de oostzijde van de korte muiderweg ook bomen te planten
– De huidige bomen te verzorgen
– Het voetpad de verbreden tot 2m, wat als het absolute minimum wordt gezien voor nieuw aan te leggen voetpaden zoals opgenomen in het beleidskader ‘ruimte voor de voetganger’
– Meer snelheidsbeperkende maatregelen te nemen
– Het uitvoeringstraject te verkorten
– Bij sluiting van de Korte Muiderweg maatregelen te nemen om overlast op de Lange Muiderweg te voorkomen met oog op veiligheid van de bewoners en recreanten.

en merken op

De Korte Muiderweg gaat velen Weespers en  Muidenaars aan die weg dagelijks voor woon-, werkverkeer en/of recreatief gebruiken. In de oriëntatie voor het ontwerp zijn destijds alleen bewoners van het huidige ‘binnen de bebouwde kom’ gebied betrokken. Inmiddels zijn er ook veel de nieuwe bewoners van Weespersluis en mede direct aan de weg wonend. Het huidige deel van de Korte Muiderweg dat nu ‘buiten de bebouwde kom’ heet (buitengebied) zou nu vastgesteld moeten worden als een binnen de bebouwde kom gebied. Denk aan de snelheid ook hier en kwaliteit van de groenvoorzieningen.
Het recreatieve gebruik mag niet onderschat mag worden en daarmee de veiligheid voor de wandelaars zwaarder zou moeten wegen. Er moet veilig met kinderwagens en kleine kinderen over de stoep gelopen kunnen worden. Weespersluis ligt aan de Vecht. Er is zelfs een officieel hardlooprondje gepromoot voor de wijk: rondje Vecht.

De prachtige hoge bomen dragen bij het landschappelijk karakter wat past langs de Vecht. Dit zo veel mogelijk te behouden naast een aanliggende nieuwbouw wijk is wenselijk.

Bij argumentatie voor bomenkap en nieuwe aanplant staat ‘voor zicht op de Vecht’. Vanuit Weespersluis wordt duidelijk gemaakt dat de bomen geen zicht wegnemen. Tussen de boomstammen door is de Vecht goed in zicht.

Voor inmiddels al gekapte bomen en nieuw te kappen bomen geld een herplantplicht. Herplanten verzoeken wij waar mogelijk, zoals de prachtige bomenrij die voor het Weespersluispark stond, weer op die plek terug te planten. Compensatie door het geplante bos in het Breedveld vinden wij niet toereikend. Zie bovengenoemde constateringen en verzoeken.

Naar de petitie >

Meer informatie

 Bestuursvergadering 12/12/2023 antwoorden op de vragen gesteld door bestuurslid  Sjaak Oostenrijk: