Veelgestelde Vragen

Als je wilt beginnen met yoga, kan je hieronder alle informatie lezen hoe het bij YogaToday werkt.

Als je wilt beginnen

Hoe het globaal werkt bij YogaToday

Je kunt alle dagen van de week  komen, je bent flexibel in je leskeuze. Je kunt een abonnement, lessenkaart nemen. Beginners en gevorderden kunnen ieder op hun eigen niveau aan de meeste lessen meedoen.

We werken met een online systeem ‘Momoyoga’ om je lessen zelf mee te reserveren. Via de pagina van ons lesrooster kan je daar een account aanmaken en kiezen of je een losse les, lessenkaart of abonnement wilt. Via het lesrooster kan je direct zelf je les reserveren en annuleren. Momoyoga heeft daarvoor ook een app die je op je telefoon kunt zetten.

Je eerste lessen doen

Je kunt gewoon instromen in alle lessen. Docenten houden rekening met verschillen in ervaring.

De meeste lessen zijn ook online te volgen.

Voor lessen in de studio kan je onze voordelige Introductiekaart aanschaffen voor 5 groepslessen in 1 maand of 2 proeflessen(eenmalig verkrijgbaar). Voor alleen Online les kan je een 2 proefweken onbeperkt Online les doen Livestream en On-Demand. In de maanden juni t/m augustus hebben we vaak ook voordelige Zomerlessen.

Kom een kwartier – 10 minuten tevoren.

Lees hier verder over online lessen.

Alle studio’s zijn ruim en kan je voldoende afstand houden.

Trek makkelijk zittende kleding aan en neem altijd wat warms (dekentje, vest) mee voor tijdens de eindontspanning van de lessen. Alle benodigde lesmaterialen zijn aanwezig in de zalen.

Waar de lessen zijn

  • Pranazaal is op de Achtergracht 16A, 1381 BN Weesp/Amsterdam
  • Anahatazaal en Ohmzaal zijn in de Laurentiuskerk op de Blomstraat 36, 1382 AE Weesp/Amsterdam

Kom op tijd dan ga je met meer ontspanning je les in. Als er een les voor jou is, kom dan niet eerder dan 10 minuten tevoren. Dan blijft het lekker rustig tijdens het wisselen van lessen in gang en trappenhuis. Ongeveer 1 minuutje voor de les start gaat de buitendeur op slot zodat de les op tijd en ongestoord kan starten.

Wanneer de lessen zijn

We zijn 7 dagen per week open met een vast lesrooster. Heel soms zijn er actuele veranderingen, die staan altijd bij het lesrooster vermeld. Check dit altijd voor je naar les gaat. Er is het hele jaar les behalve op officiële feestdagen. In schoolvakanties is er soms een vakantierooster en circa 1 week sluiting met kerst. Zomers en meestal al in het voorjaar zijn er altijd  buitenlessen.

Keuze in yogastijlen en andere lessen

Iedereen heeft andere behoeften. Yoga geeft in al haar vormen daar invulling aan. Daarom zijn er bij YogaToday vele yogastijlen. Van intensief tot ontspannend, van therapeutisch tot speels, van authentiek tot hedendaags. Zodat iedereen een passende les kan vinden om van yoga te genieten. We bewegen ook telkens mee met de behoeften. Zo behouden we bijvoorbeeld naast de prachtige Laurentiuskerk ook onze begane grond locatie op de Achtergracht: voor meer lessen voor mensen die minder goed ter been zijn. We hebben dat nu tijdelijk stil gelegd. Na de corona-avonturen pakken we dat En hebben we een kant en klaar plan liggen om ons daar ook in te richten voor Hot Yoga. weer op. Bekijk hier informatie over alle huidige  lesvormen voor je eerste oriëntatie. Je kunt ons ook altijd bellen van maandag t/m vrijdag van 09:00 – 18:00 uur op 06 – 215 72 555: 06 – 215 72 555. We adviseren je met veel plezier. Bel ons gerust.

Verschillende lessenkaarten of abonnementen

Je kunt een abonnement of lessenkaart nemen. Op onze pagina Tarieven kan je kijken welke vorm bij jou het beste past. Je kunt je via die pagina ook inschrijven. Of als je een les boekt en nog geen account op onze website hebt kom je vanzelf bij alle keuzemogelijkheden uit. (Tijdens de coronacrisis zijn al onze online lessen gratis bij je lidmaatschap.)
Als leerling bij ons draag je bij aan goede doelen.

Dit moet je wel weten

Kom op tijd

Kom 10 minuten tevoren, liever niet eerder. Enkele minuten voor lesaanvang sluiten we de deuren zodat lessen ongestoord kunnen starten. Fietsen kunnen voor de deur staan en voor auto’s is in de straten rondom is meestal plek.
Beide locaties zijn 5-7 minuten lopen vanaf het treinstation. Er is ook een busverbinding naar locatie Achtergracht, alleen met lopen ben je sneller. De trein naar Amsterdam Muiderpoort is 12 minuten en Centraal 15 minuten.
Onze studio op de Achtergracht zit op de begane grond. De Studio’s in de Laurentiuskerk zijn alleen via een trap bereikbaar.

Over volle lessen en wachtlijst

Als een les volgeboekt is kan je 2 dingen doen:
je aanmelden voor de wachtlijst. Zodra er een plekje vrijkomt ontvang je een e-mail. Dat kan soms nog vlak voor de les zijn.
Ook komen vaak mensen niet op hun geboekte plek opdagen. Je kunt het dus proberen, je docent schrijft je dan in de studio in als je mee kunt doen.

Om te weten In het begin van een seizoen zijn lessen vaak voller, tot iedereen z’n plekje heeft gevonden. Tot nu toe is er altijd plek op 1,5 meter afstand.  De ene leerling vind een grote groep heerlijk en de ander houdt het graag klein. Ervaar wat jij je het prettigst vindt. Is een les stelselmatig druk, zullen er alles aan doen een soortgelijke les in het rooster te passen.

Lesrooster: wel of geen les?

Aanpassingen in het rooster kunnen plaatsvinden. Meestal bij een nieuw seizoen of als er workshops zijn. In geval van ziekte/vakantie/etc. van een docent, wordt vervanging geregeld of vervalt de les als vervanging niet gelukt is. In de coronaperiode beweegt het lesrooster mee met de actualiteit. Voor corona waren er gemiddeld 40 lessen in de week, waar we natuurlijk weer naar willen opbouwen met elkaar.

Over je les reserveren en annuleren

Je les boeken kan via ons Lesrooster/Momoyoga of via de gratis Momoyoga app. Je eigen maakt je eigen account. Via je account kan je ook je les annuleren. Dat kan tot 2 uur tevoren zonder dat het van je lessaldo afgaat.
Ga hier naar veel gestelde vragen over Momoyoga, boeken en annuleren.

Zwanger, blessure, bepaalde klachten?

Vertel dit altijd je docent zodat deze rekening met je kan houden. Voor yoga en zwangerschap lees ook deze PDF  Yoga en Zwanger

Hoe kom ik op On demand of Livestream?

Je kunt lessen via onze pagina On demand >> op onze website volgen op iedere moment dat je wilt. Je login ontvang je van ons binnen 24 uur per mail als je je hebt aangemeld als leerling. Bel even als je niet kunt wachten 🙂
Of je doet gelijktijdig via onze pagina Livestream >> op onze website mee met de lessen vanuit de Laurentiuskerk. Je kunt rechtstreeks meedoen door naar de pagina onze website te gaan, of je wacht op de mail die je een half uur voor je les ontvangt. Je moet de les dan wel even vooraf boeken. Gebruik je vaste login.

Er is ook een een HELPDESK pagina voor online.

Mixed, Level 2?

Naar mate leerlingen vorderen, veranderen de lesbehoeften. Vandaar dat sommige lessen Level 2 zijn: yogi’s die langer bezig zijn en meer uitdaging en/of verdieping willen. Twijfel je? Overleg of probeer het uit!

De algemene voorwaarden

Altijd wel goed om even te lezen. Je vind ze hier.

Heb je vragen, suggesties, wil je iets kwijt? Laat het graag weten HIER.

Nog andere vragen?

Als je vragen hebt, staat misschien je antwoord hieronder. Dit zijn vragen die we wel eens krijgen. Staat je antwoord er niet bij, kan je altijd een e-mail sturen of bel ons op nummer 06 – 215 72 555.

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Gelukkig nooit iets voorgekomen maar tegenwoordig moet ieder bedrijf/sportschool dit hebben: Informatie over of melding maken of vragen over grens – helaas -overschrijdend gedrag kan bij de vertrouwenscontactpersonen van YogaToday. Je kunt met een gerust hart bellen met Isolde Zandee 06- 215 72 555 / Sigrid de Koning 06 – 513 06 108.

Wel of geen yogamat meenemen

Matten zijn  aanwezig, evenals andere props. Deze worden zo goed mogelijk schoon gehouden door iedereen die na de les zelf de matten schoon maakt met matreiniger en doekjes die we voor jullie hebben klaarstaan. Je kunt ook een handdoek op de mat gebruiken. Bij bepaalde oefeningen is het belangrijk voldoende grip op de ondergrond te hebben. Blote voeten of goed zittende antislip (yoga)sokken zijn dan beter.  Een eigen mat is altijd het meest hygiënisch. Zeker als je graag op blote voeten werkt, wat toch bij de meeste lessen staande oefeningen het fijnste is.

Als lessen regelmatig vol zijn

Begin van een seizoen kunnen de lessen wat vol zijn, dat lost zich meestal vanzelf op.

Als je de melding krijgt van een volgeboekte les, dan kom je met boeken automatisch op de wachtlijst.
Zodra iemand zich afmeldt, ontvang je een mail. Plus het heft bijna altijd zin om toch ondanks dat je op de wachtlijst staat naar de les te komen. Omdat er toch ook mensen zijn die zich vergeten af te melden. Of soms iemand om onduidelijke redenen geen mail krijgt van het systeem dat er een mat is vrij gekomen.

Blijkt iedereen er toch te zijn dan kan er misschien wel plek gemaakt worden. Er is in principe ruimte en materiaal genoeg. Wij hebben alleen nog steeds alle onderlinge afstanden op minimaal 1,5 meter na de corona-ervaringen.
Onderling ruimte verdelen is al een mooie oefening op zich.En zijn er toch niet voldoende props props, zal je docent zal waar nodig oefeningen aanpassen.

Is een les sowieso  stelselmatig druk, dan betekent dat, dat  er een extra les bij moet komen. Wij doen er dan alles aan om dat in te roosteren. Het aantal leerlingen dat een les bezoekt is gemiddeld 8-16 leerlingen. En sommige populaire lessen gaan nu tot 24 max. Voordat corona kwam voelde iedereen zich ook comfortabel met 32. Het is nu een andere tijd 🙂

Als het echt nodig is, kunnen we  populaire lessen op een kortere tijd zetten om van te voren te kunnen reserveren. Om te voorkomen dat leerlingen gelijk voor langere periode volboeken. De kans op heel laat of niet annuleren als hun dag anders loopt, is dan kleiner (blijkt).

Als yoga doen nieuw voor je is

Yoga is geen competitie met anderen en zeker niet met jezelf. Spiegel je dus niet aan yogaplaatjes of iemand anders. Onze docenten begeleiden je graag hoe je voor jouw lichaam oefeningen veilig kunt doen. Het belangrijkste is, dat je nooit iets doet wat niet goed voelt. Natuurlijk voel je je spieren strekken en voel je soms forse inspanning bij kracht. Maar forceer je nooit zodat je geen blessures krijgt. Als je pijn voelt, ga een stukje terug in je houding of stop. Luister naar de intelligentie van jouw lichaam en geniet van je yoga.
Eet niet of  iets lichts vanaf 2 uur vóór je les. Drink na de les voldoende water of thee om je nieren te ontlasten.

Je hoeft niet lenig te zijn voor yoga

Bij yoga breng je je lichaam in beweging, zodat alles beter ‘gaat stromen’. Bij iedereen is altijd een bepaalde manier van bewegen mogelijk. Je docent begeleid je hierin. Het doel is niet lenig worden, maar dat kan een bijeffect zijn.

Voordelen van yoga

Yoga biedt voordelen zoals: Vermindering van stress – Vergroting (lichaams-)bewustzijn – Verbeteren van houding en flexibiliteit – Opbouw van kracht, versterken van spieren – Brengt het lichaam in vorm – Verbeteren van balans – Herstel van blessures – Verlichten van aandoeningen en klachten – Het versnellen van je metabolisme – Innerlijke rust – Leven in het hier en nu – Verhogen van energie en passie – Jezelf openstellen voor verandering, fysiek en geestelijk – Meer van het leven genieten.

Als je denken druk is

De oefeningen gaan niet om je gedachten te stoppen, maar meer om bewust te worden hoe de geest werkt. Het is dus helemaal niet erg als je tijdens de les je hoofd onrustig is. In de lessen wordt je steeds meer bewust hoe je mind is in het moment zelf.  Zonder te veroordelen wat zich daar allemaal afspeelt. Je zult merken dat je gedachten op een gegeven moment vanzelf rustiger worden als ze er mogen zijn.

Yoga is geen religie

Yoga is meer een filosofie. Geschriften over yoga gaan over spirituele groei en meesterschap van het fysieke en mentale lichaam.

Yoga is van deze tijd

Yoga springlevend en tot op de dag van vandaag in ontwikkeling. Yoga is voldoende flexibel gebleken om mee te gaan met de tijd. Er komen ook steeds meer specialisaties en dat is mooi, want  voor iedereen is er zo een passende vorm. Steeds meer mensen ontdekken yoga en passen dit in hun leven in.  Ze voelen zich er goed bij  en hebben er plezier in. De wetenschap krijgt ook steeds meer interesse in de resultaten van yoga. Ook huisartsen, psychologen, fysiotherapeuten verwijzen hun cliënten vaker naar yoga. Bedrijven vergoeden ook lessen voor hun werknemers. Zorgverzekeraars (veel) vergoeden erkende zwangerschapsyoga en -Mindfulness Trainingen. Yoga is juist van deze tijd!

Mindfulness komt uit het Boeddhisme en past zeker in deze westerse maatschappij

Mindfulness is gebaseerd op de inzichten van Boeddha 2500 jaar geleden en is te zien als een techniek om met een onrustige geest te leren omgaan. De opzet van onze cursus en lessen Mindfulness Yoga zijn helemaal toegespitst op de Westerse samenleving. Je zult merken dat het om eenvoudige en toegankelijke oefeningen gaat die makkelijk toepasbaar zijn en goed zijn te integreren in het dagelijks leven.